lauantai 2. tammikuuta 2010

Kotikissa sairastaa

Täytyy nyt heti tuoreesta muistista kirjoittaa tänne Nökö-kotikissamme sairastelusta.

Kotiuduimme eilen Lapin reissulta ja olimme jo aiemmin päivällä saaneet äidiltäni puhelinsoiton että joku kissoista on oksentanut pari kertaa olkkarin lattialle. Kun tulimme kotiin, oli pari uutta ruokaoksennusta tullut keittiöön. Ihmettelin kun Nökö ei tullut meitä ollenkaan vastaan, normaalistihan se tervehtii kaikki tulijat. Löysin sen hetken päästä nukkumasta vaatekaapista, missä se kyllä muutenkin monesti nukkuu.

Parin tunnin päästä alettiin ihmetellä kun Nökö vieläkin vaan nukkui. Väkipakolla revittiin se kaapista pois, että nähdään onko sillä kaikki ok. Ei mennyt kauaa kun se oksensi hurjan voimakkaasti. Illan mittaan se joi melkoisesti vettä ja oksenteli kaiken juomansa aina hetken päästä ulos. Yöksi tilanne rauhottui ja oletettiin pahimman olevan jo ohi. Aamulla ruoka ei kuitenkaan vieläkään maistunut ja Nökö jatkoi runsasta juomista ja oksentaminen alkoi uudestaan. Soittelin alkuillasta päivystävälle eläinlääkärille ja hän pyysi meitä tulemaan klinikalle.

Heti alkuun otettiin verikokeita ja Nökö laitettiin tiputukseen. Lääkäri tutki kissan perusteellisesti, mutta esim. suolistossa ei tuntunut mitään tukokseen viittaavaa. Verikokeissa näkyi todennäköisesti kuivumisen aiheuttamia muutoksia, joskin oli lääkäri vähän huolissaan munuaisten toiminnasta. Krea siis oli koholla. Hänen mielestään mahdollinen alkava lievä munuaisten vajaatoiminta voisi olla kyseessä, joskaan itse en sitä nyt mitenkään varmana pidä ennen kontrolleja, jotka on otettu "terveestä" kissasta. Mahdollinen kuivuminen kun varmasti muuttaa veriarvoja. Myös Nökön pissanäyttesstä löytyi bakteereita ja virtsan ph oli 7 (normaali lienee jotain 5-6 luokkaa, koholla oleminen varmaan voi johtua myöskin kuivumisesta?).

Hoitona siis tuo jo aiemmin mainittu nestehoito suoneen ja lisäksi niskanahan alle. Sai injektiona oksennuksen estoa sekä antibioottia. Kotona jatketaan suun kautta antibioottikuuria ja mahansuojalääkitystä. Toivotaan että tämä helpottaa potilaan oloa.

En usko että kyseessä on mikään tarttuva masutauti, koska muut kissat ovat ihan terveitä. Tosin eiköhän sekin selviä viikon sisällä, jos muutkin alkavat oireilla.

Lääkärissä vietettiin miltei kolme tuntia ja oltiin todella yllättyneitä suhteellisen pienestä laskusta :) Yksityisten lääkäriasemien hinnat ovat näemmä paljon isommat verrattuna jopa päivystysaikana kunnallisella käytyihin..

Ei kommentteja: